maanantai 25. maaliskuuta 2013

Mistä tunnistaa hyvän verkkokaupan?

Usein kun itse lähtee reissun päälle, käyttää jotain isoa varaussivustoa kuten booking.comia tai lentoyhtiöiden omia sivuja. AirB'n'B:tä olen itse käyttänyt alla olevista aiemminkin. Lähdin lisäksi googlailemaan uusia esimerkkejä hyvistä varaussivustoista.

Kolme uutta ja hyvää verkkokauppaa matkailualalla


AirB'n'B.com: sivuston kautta voi varata loma-asunnon ympäri maailmaa. Suunnattu ehkäpä hieman omatoimisemmalle matkaajalle joka etsii vaihtoehtoa hotellille, mutta palvelun hyödyt esitelty selkeästi myös ensikertalaiselle.

Olen lähdössä kesällä Kroatiaan, joten kokeilen löytää loma-asunnon Dubrovnikista. Hakutulokset aukeavat siistinä listana. Sivupalkin toimintojen avulla tuloksia voi sortata mielensä mukaan. Asuntokohtaisella sivulla asunnon tiedot ja varauskalenteri ovat esitetty selkeästi. Aiemmin sivustoa käyttäneenä tiedän, että asuntoa vuokraavaan hostiin on kohtuullisen helppo ottaa yhteyttä ja varaus hoituu turvallisesti AirB'n'B:n kautta. Plussaa Facebook-kirjautumismahdollisuudesta sekä muiden matkaajien arvosteluista. Selaillessa voi myös tehdä omaa muistilistaa kiinnostavista asunnoista.

Hipmunk: uusi tuttavuus, mutta Forbesin mukaan yksi parhaista uusista matkavaraussivustoista. Hipmunk taitaa olla suunnattu nuoremmille käyttäijille, koska sosiaalinen media on tuotu näkyvästi mukaan ja tylsempi informaatio on otsikoitu sanoilla 'mumbo jumbo'.

Testasin sivuston lentohakua (sivuilla lisäksi hotellihaku). Muutama pointti miksi tykkäsin Hipmunkin hausta: hakutuloksen auetessa infolaatikko kertoi, että hakutulokset on sortattu minulle valmiiksi hinnan, vaihtojen vähyyden ja matkan keston mukaan. Hakutulokset esitetään aika helposti ymmärrettävässä visuaalisessa muodossa listauksen sijaan. Jos lennot haluaa varata, siirtyy sivu palveluntarjoajan (tässä tapauksessa lentoyhtiön) verkkokauppaan. Oma hakuhistoria näkyy Hipmunkin etusivulla, joten siihen on helppo palata uuden haun tekemisen sijaan.

Momondo: lentohaku hintatietoiselle. Hakutuloksissa ylimpänä on pylvästaulukko edullisimmista lentoajankohdista. Tuloksia voi suodattaa omien kriteerien mukaisesti. Sivusto myös pisteyttää lentoja hinnan ja lennon keston mukaan ja tarjoaa näin parhaat tulokset.

Erilaista asiakaspalvelua verkossa 


Hyviä esimerkkejä innovatiivisesta asiakaspalvelusta oli hieman vaikea löytää. Voisin nostaa esille oman yrityksen verkkokaupan yhden yhteydenottomuodon eli asiakaspalvelu-chatin. Asiakaspalvelun muotona ymmärtääkseni aika vähän käytössä vielä Suomessa, Sokoksella ja Ikealla olen huomannut olevan vastaavanlaisen. Saadut kokemukset ovat olleet positiivisia, tosin tuntuu että asiakkaat ovat aina hieman yllättyneitä saadessaan palvelua tätä kautta.

Finnairilla on minusta ollut Facebook-sivullaan mukava tapa pitää tehotunteja, jolloin joku heidän asiantuntijoistaan vastailee ihmisten kysymyksiin. Tämä ei ehkä sinänsä ole kaikkein uusin idea, mutta minusta hyvä tapa luoda suhdetta asiakkaisiin. Thomas Cookilla on myös Facebook -sivullaan applikaatio jossa voi ottaa yhteyttä asiakaspalveluun, mutta testatessani sitä se ei toiminutkaan...

5 + 1 asiaa joita (ainakin) tarvitaan verkkokaupan menestymiseen


1. Helpoksi tehty ostoprosessi (mitä vähemmän "turhan" tiedon syöttämistä ja klikkauksia sen parempi)
2. Selkeä ja houkutteleva ulkoasu
3. Toimiva haku tai tuotteiden/palveluiden listaus
4. Sosiaalisen median ja asiakkaiden arvioiden yhdistäminen omaan sisältöön
5. Kohdennettu mainonta
+1 Konversion eli verkkokaupan tehokkuuden mittaaminen


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti